Mark Söhngen
 
           
Kruis en Mol Captain Gumbo

Taaftere

Solo optreden Boeken/Eigen muziek Workshops/Les
           
home
06-25017611
024-3789754
email
zie website Captain Gumbo   Captain Gumbo
   
   
   
   
   
       

Mijn cajunband Captain Gumbo speelt Cajun en Zydeco: muziek uit Louisiana.
In deze staat in het zuiden van de V. S. vestigden zich eeuwen geleden Franse kolonisten.
Deze "Cajun's" brachten hun eigen cultuur mee: o.a. opzwepende dansmuziek met fiddels, triangels en "high-pitched voices".Met respekt voor de traditie speelt Captain Gumbo deze aanstekelijke muziek sinds 1987 voor enthousiast publiek in binnen- en buitenland.
De Cajun's wisten eeuwenlang hun cultuur te behouden in de Amerikaanse melting-pot.
Nog steeds spreken zij onderling een archaïsch soort Frans, en dansen in het weekend hun two-steps en walsen.De leidende rol in de muziek is al lange tijd overgenomen door de diatonische trekzak, een klein soort accordeon met het volume van een kerkorgel.
De teksten zijn overwegend droevig: over verlaten liefdes, brekende harten en de vlammen van de hel. De muziek bergt een merkwaardige tegenstelling in zich: een soort droevigheid die iedereen een opgewekt humeur bezorgt. De Cajun vermengde zich in de loop der tijd met andere muziekstijlen als country, rock and roll en blues, zonder zijn eigen karakter te verliezen.
De zwarte bevolking van Louisiana ontwikkelde een eigen stijl: een menging van cajun, blues en Caribische ritmes, Zydeco genaamd.

Toen Captain Gumbo in 1991 de eerste cd opnam was Cajun een nog relatief onbekende muziekstijl in Nederland. Dat veranderde snel toen de single "Allons a Lafayette" uitkwam. Het nummer belandde in de top 40, cajun-band's schoten als paddestoelen uit de grond en slagers begonnen zelfs "Cajunburgers" te verkopen. Een nieuwe rage was geboren.
Op dat moment was de band op bezoek in Louisiana zelf en speelde daar met hun grote voorbeelden in o.a. New Orleans en Lafayette.

Het repertoire van Captain Gumbo bestaat uit Cajun- en Zydecoklassiekers, eigen nummers en rhythm and blues uit Louisiana's culturele hoofdstad: New Orleans.
Captain Gumbo is daarom een graag geziene gast op blues-, jazz-, folk- en countryfestivals.
Daarnaast speelde de band in voorprogramma's van o.a. Fats Domino en Johnny Cash in Nederland en Duitsland.

We hebben 5 cd's gemaakt.
We hebben pas in Wageningen een life-cd opgenomen, die wordt nu klaar gemaakt .

 

   
Nieuws

We hebben pas in Wageningen een life-cd opgenomen, die wordt nu klaar gemaakt!
Hier een filmpje