Captain Gumbo

Meer weten? Zie website Captain Gumbo

Captain Gumbo werd in 1987 opgericht door Joost Witte en Gerard de Braconier, beiden leden van de popgroep Toontje Lager, samen met bassist Hans Soeteman en Mark Söhngen. Soeteman wordt al snel vervangen door Leon Giesen, die ook te horen is op het debuutalbum “1 More 2 Step”, dat uitkomt in oktober 1990. Van deze cd wordt een single uitgebracht, het nummer “Allons à Lafayette”, dat een paar weken in de hitlijsten staat. De groep is diverse malen te zien op televisie, onder andere bij “Geen C te hoog” en bij Han Reiziger .

Op het moment dat de single in de Top 40 staat, reist Captain Gumbo door Louisiana, de bakermat van cajun en zydeco. De band treedt op in Breaux Bridge, Baton Rouge en New Orleans. Ze bezoeken hun helden Eddie Lejeune, D.L. Menard en Boozoo Chavis en verzorgen het voorprogramma voor Steve Riley & His Mamou Playboys.

Toen “1 More 2 Step” opgenomen werd, was cajun een nog relatief onbekende muziekstijl in Nederland. Met “Allons à Lafayette” in de top 40 schoten cajun-band’s als paddestoelen uit de grond en slagers begonnen zelfs cajunburgers te verkopen. Een nieuwe rage was geboren.

De ervaringen van de reis door Louisiana worden in muziek omgezet. Dit resulteert in een nieuw album in november 1992: “Back à La Maison”. Speciale gast op deze cd is violist Rens van der Zalm, Floyd Soileau – platenbaas van het grote cajun-label Flat Town Records uit Ville Platte (LA) – schrijft een lovend stuk op de hoes van deze cd.

De daarop volgende jaren toert de band intensief langs Nederlandse podia, van kleine café’s tot grote podia en staat ze zelfs in het voorprogramma van Fats Domino in Ahoy. Ook treden ze op in België, Duitsland en Zwitserland.

 

“Chank-A-Chank” heet het derde album dat in 1994 verschijnt. Leon Giesen heeft het te druk met zijn televisiewerk en wordt vervangen door Nico Heilijgers. Het Hammond-orgel van Roel Spanjers is een nieuw element op de cd en ook tijdens liveoptredens zal Spanjers steeds vaker te gast zijn. “Chank-A-Chank” staat bijna twee maanden in de Album Top 100.

In juni 1997 verschijnt het vierde album van de band: “Midlife Two-step”“Gumbo nr. 5” verschijnt in de zomer van 2001. Captain Gumbo zoekt op deze plaat naar een intiemer geluid: er wordt veel op akoestische instrumenten gespeeld en de muziek is zoveel mogelijk direct opgenomen. De cd klinkt daarom nog meer ‘cajun’ dan de voorgangers, ondanks twee nummers van Hank Williams en de prominente aanwezigheid van saxofonist Jan de Ligt, die nu bij vrijwel alle optredens als gast gevraagd wordt.

 

Tussen 2001 en nu blijft Captain Gumbo optreden, maar staat minder vaak op de podia. Voor het 25-jarig jubileum heeft de groep een nieuwe live-cd uitgebracht en maakte opnames tijdens een optreden in Café XL in Wageningen. De release van deze cd, “Vive le Capitaine”, was in september 2013.